روان درمانی افسردگی:
چطور میتوان افسردگی را درمان کرد؟ راههای درمان افسردگی چیست؟ آیا فقط استفاده از داروهای ضد افسردگی بهترین گزینه برای درمان این مشکل است؟ چگونه با بیماری روحی خود کنار بیاییم؟
«اختلال افسردگی» (Depression) را میتوان بیماری نهفته هزاره دانست. یک بیماری روحی که میتواند بی سروصدا هر کسی را درگیر خود کند و باعث بروز مشکلات مختلفی شود که گاهاً حتی زندگی روزمره را هم با اختلال مواجه میکند. افسردگی با احساس غم و اندوه طبیعی و زودگذر که بر اثر اتفاقاتی مانند شکست عشقی، از دست دادن شغل و غیره به آن دچار میشویم، بسیار متفاوت است.
فرد مبتلا به افسردگی خود را در قعر چاه عمیقی از اندوه و غم تصور کرده و احساس میکند هیچ راهی برای کمک یا فرار از افکار منفی ندارد. این شرایط میتواند علاوه بر فراهم کردن زمینه برای بروز بیماریهای روحی دیگر مانند «اختلال دو قطبی»، «شیدایی» و غیره، باعث شود فرد برای رهایی از این احساسات منفی دست به اقداماتی مانند خودزنی یا خودکشی بزند. بنابراین بسیار اهمیت دارد که ابتدا با این بیماری، انواع آن، نشانهها و علائم آن آشنا شوید تا با مشاهده علائم اولیه افسردگی در خودتان یا نزدیکانتان بتوانید سریعاً برای درمان افسردگی اقدام کنید.
با مشاهده این علائم، برای درمان افسردگی اقدام کنید
در خصوص علائم افسردگی باید دقت کنید که اغلب این نشانهها به صورت دورهای بروز کرده و تقریباً برای مدت دو هفته فرد را درگیر میکنند. موارد زیر از جمله بارزترین نشانهها و علائم افسردگی هستند:
- احساس مداوم تنهایی و غم
- کمبود انرژی
- احساس ناامیدی
- مشکلات خواب (بیخوابی یا پرخوابی)
- مشکلات غذا خوردن (بی اشتهایی یا پرخوری)
- نا توانایی در تمرکز یا توجه کردن
- از دست دادن علاقه نسبت به فعالیتهای روزمره و معاشرت با دیگران
- احساس گناه و بیارزشی
- افکار مرتبط با خودآزاری، مرگ و خودکشی.
چه زمانی باید برای درمان افسردگی اقدام کرد؟
مهمترین نکته در برخورد با این بیماری و اقدام برای درمان افسردگی، عدم جبههگیری در مقابل آن است. البته این نکته در مورد تمام بیماریهای روحی و روانی صدق میکند. متأسفانه هنوز به خاطر برخی کلیشههای فرهنگی، برخی افراد در برابر پذیرش بیماریهای روانی مقاومت میکنند. اگر متوجه شدید که یکی از نزدیکان شما به افسردگی مبتلاست، بهتر است با او صحبت کرده و او را برای اقدام به درمان افسردگی تشویق کنید.
اولین گام برای درمان افسردگی، مشارکت شخص با روانشناس است. به این معنا که فرد خودش هم باید مشتاق درمان باشد و برای رهایی از افسردگی روشهای مختلف توصیه شده توسط روانشناس را انجام دهد.
در صورت مشاهده علائم دورهای و ماندگار، از هرگونه درمان خودسرانه یا بیتوجهی با تصور درمان خود به خودی بیماری، جداً خودداری کنید. بهتر است همان ابتدا به روانشناس مراجعه کرده و روند درمان افسردگی را با راهنمایی او آغاز کنید. افراد خبرهای در این زمینه وجود دارند که برای کمک به شما آموزش دیده و سالها تجربه دارند.