اساسی ترین مسائل جامعه امروز
در جامعه معضلات فرهنگی و اجتماعی مانند بیکاری ، اعتیاد، عدم سلامت روان، طلاق و سایر ناهنجاری های اجتماعی،نیازمند توجه ویژه می باشند آمارها بیانگر این است که وضع جامعه با نقطه مطلوب فاصله بسیار دارد. ریشه اصلی ناهنجاری ها نداشتن مهـارت و دانش لازم جهت پیشگیری از آسیب هـای اجتماعی است با بردن خدمات اجتماعی به سطح جامعه و در دسترس عموم مردم می توان تا حد زیادی از این معضلات پیشگیری کرد.مدرسه زندگی براساس نیاز سنجی انجام شده باهدف توانمند سازی و ارتقاء کیفیت زندگی و با نوآوری در ارائه خدمات سامانه مرکز تماس راهنما را راه اندازی نموده است تا پل ارتباط بین مشاوران و مراجعان باشد.
آسیب های اجتماعی در سنین مختلف
سنین کودکی
از بیشترین آسیب های اجتماعی در سنین کودکی می توان به گدایی کودکان و همچنین سوء استفاده از آنان برای انجام کارهای ناشایست از سوی افراد سودجو خواهد بود. در حال حاضر در کلانشهر ها و سپس در مراکز استان ها این کودکان بیشتر در معرض این خطرات قراردارند.
سنین نوجوانی
در سنین نوجوانی بیشتر نوجوانان در دام روابط نامناسب با دوستان می افتند و همچنین به علت عدم برقراری درست ارتباط والدین با نوجوانان میزان در خطر بودن آنان بیشتر خواهد بود.
سنین جوانی
آسیب های اجتماعی که در این سن رخ می دهند می توانند به شدت بر روی تصمیم ها، عواطف، شخصیت، بعد های انسانی و….. این گروه از جامعه تاثیر بگذارد. برای رفع آسیب های اجتماعی در این گروه از افراد یک جامعه می بایست سیاست های مختلف طراحی شوند که از بروز اختلافات بسیاری جلوگیری کرده و جوانان بتوانند با مشکلات زندگی روبرو شده و زندگی بهتری داشته باشند.
نتایج عدم رسیدگی به آسیب های اجتماعی
به طور کلی هیچ وقت هیچ یک از افراد یک جامعه از بدو تولد یک خلافکار و یا یک معتاد و ….. زاده نمیشود بلکه این جامعه هست که باعث شده است این گونه مشکلات پدیدار شوند و شکل های مختلفی را به خود بگیرند.
با توجه با آمار های جهانی اعلام شده از سوی سازمان یونیسف ۸۷% از مشکلاتی که برای افراد مختلف یک جامعه رخ داده است بر اثر فقر بوده و ریشه فقر در جامعه های مختلف باعث شده است که افراد، از سنین کودکی به خاطر رفع انواع نیاز های خود دست به گدایی، دزدی، فساد های اخلاقی و…. شوند.
منشاء شکل گیری آسیب های اجتماعی چیست؟
هر انسانی به طور کلی یکسری نیازهای کلی دارد، این نیاز ها شامل امنیت، عشق و علاقه، هم صحبتی، نیاز های جنسی، نیاز به رضایت از خود و….. دارد. در نتیجه فردی که نتواند به درستی به این نیاز ها پاسخ دهد، اون فرد زمینه دریافت آسیب های جنسی را دارا خواهد بود.
عوامل تشدید کننده وجود آسیب های اجتماعی
فقر
به طور کلی فقر به عنوان یک عنصر بسیار تشدید کننده برای آسیب های اجتماعی است. چرا که بسیاری از خانواده ها برای رفع نیاز های اصلی مانند خوراک، پوشاک و مسکن و همچنین دیگر نیاز های روزمره مجبور می شوند دست به انجام انواع کار های ناشایست و نامتعارفی بزنند بنابراین عدم پاسخگویی درست به این نیاز ها باعث ایجاد انواع ناراحتی های روحی و جسمی، افسردگی، اختلالات روانی و هنجارشکنی های اجتماعی خواهد بود.
عدم روابط خوب و صمیمانه بین اعضای یک خانواده
در بسیاری از خانواده ها به علت عدم آموزش درست روابط بین زوجین و همچنین عدم تربیت درست فرزندان باعث وجود شکاف بسیار عمیقی بین اعضای یک خانواده شده است.
خانواده برای هریک از افراد خود بسیاری از نیاز ها را تامین میکند. نیاز هایی مانند : عشق و علاقه، امنیت، رضایت از خود، هم صحبتی، اعتماد و… .حال اگر یک خانواده نتواند به خوبی پاسخ به هریک از این نیاز ها را برطرف کند طبیعی است که اعضای یک خانواده برای رفع این نیاز ها به افراد و یا اعمال دیگری روی بیاورند. در رایج ترین نتایج این مشکلات فرار فرزندان و یا دیگر اعضای خانواده از محیط خانواده خواهد بود.
رشد اقتصادی
اگر یک جامعه نتواند مشکل بیکاری جوانان و همچنین تقسیم ثروت را به خوبی انجام دهد، فقر در جامعه اتفاق می افتد. در نتیجه یک حکومت و یا دولت نقش بسیار مهمی در میزان کنترل آسیب های اجتماعی خواهد داشت.
سیستم آموزشی
در صورتی هر یک از افراد یک جامعه در سنین نوجوانی و جوانی تحت سیستم آموزشی درستی برای هر یک از بخش های مورد نیاز خود قرار نگیرند، نمی توان از آن ها انتظار انجام اعمال درستی را داشت.
به عنوان مثال: کسانی که در یکسری از مناطق محروم زندگی می کنند به همان میزان افرادی که در پایتخت یک کشور زندگی می کنند منابع آموزشی ندارند. همچنین گاهی افراد یک شهر هم به خاطر متفاوت بودن هزینه آموزش ها از منابع یکسانی برخوردار نخواهند بود.
نابرابری
منظور از نابرابری، توزیع منابع به صورت نابرابر و یا حقوق و یا فرصت است که ممکن است بخاطر انواع تفکرات و یا تفاوت های قومیتی، سنی، نژادی و….. باشد. از جمله مثال های بارز این مورد می توان به تبعیض بر اساس جنسیت و یا تبعیض بر اساس رنگ پوست اشاره کرد.
بی عدالتی
برای این مورد مثال های مختلفی وجود دارد ولی مهمترین مسئله در اینجا رعایت عدم حقوق انسانی افراد در جامعه است، مانند فشار، تبعیض های جنسی، تجاوز به حریم شخصی و ….. میباشد.
اختلالات رفتاری
اختلالات رفتاری شامل انواعی از مشکلات رفتاری مانند اعتیاد، تعصب، خشونت، نفرت، ترس و اضطراب می باشد. وجود هر یک از این رفتار ها در جامعه باعث بروز مشکلات مختلفی خواهد شد برخی از از این اختلالات رفتاری به خودی خود مشکلی ندارند ولی هنگامی مشکل ساز خواهد بود که بیش از اندازه نمود پیدا کنند.
به عنوان مثال: میزان ترس در همه ی افراد وجود دارد ولی اگر بیش از اندازه باشد فرد دچار یک انزوای شدید و ترس از جامعه و افسردگی خواهد شد.
ایزولاسیون اجتماعی
ایزولاسیون اجتماعی به معنای جدا شدن برخی از افراد از جامعه رخ خواهد می دهد. این مورد به معنای آن است که یک فرد در فرصت هایی که در یک جامعه تشکیل شده است شرکت نخواهد کرد. این عامل تشدید کننده به خودی خود خیلی برای جامعه مضر نیست ولی با زیاد شدن آن می تواند باعث افزایش احساس تنهایی و دوری از اجتماع و ترس و اضطراب شود.
تحریم و اخراج اجتماعی
تحریم و یا اخراج شدن توسط یک قوم و یا یک گروه باعث می شود که آن فرد از جامعه و فرصت های اجتماعی جدا شود و می تواند منجر مشکلات مختلفی شود.
به عنوان مثال: وقتی کسی در تحریم قرار می گیرد یکسری رفاهیات و امتیازها و حقوق خود را از سوی آن گروه دیگر از دست خواهد داد که این مورد به شدت می تواند بر روی ذهن و روحیه افراد یک جامعه تاثیرگذار باشد.
افزایش جمعیت
وقتی در یک منطقه و یا یک گروه جمعیت افزایش پیدا می کند قطعا منابع موجود در یک جامعه در بین افراد یک جامعه تقسیم خواهد شد. از نتایج این مورد می توان به بحران های مسکن، کمبود آب، عدم تغذیه سالم و ….. اشاره کرد.
تنش های قومی و نژادی
تنش های بین قومی و نژادی بین افراد مختلف یک جامعه خواهد بود که این عامل می تواند بین افراد یک جامعه فاصله های مختلفی می اندازد و تبعیض و خشونت را بین اقوام یک جامعه تشدید می کند.دلیل آن هم می تواند تفاوت های فرهنگی، دینی و نژادی، بین اقوام باشد.