خانواده
خانواده مهمترین رکن جامعه و اولین کانون تربیت انسان می باشد افراد در خانواده پرورش می یابند و سپس وارد اجتماع می شود اگر خانواده با کارکـردهای خود آشنا نباشد و با ایجــاد فضای پر تنش و نا آرام اعــضای خــانواده آرامش را بیرون از خــــانه جستجو می کنند و پایه های اصلی آسیب در اجتماع از اینجا آغاز خواهد شد.
اگـر در خانواده هر يـک از اعضا هنجارها را بـخوبي شنــاخته و راهکار مواجهه و مقابله با موقعیت های مختلف را آموزش ديده و در این حوزه توانمند باشند، هنگام مواجهه با مشکلات نه تنها دچار سـر درگـمي و تعارض نشده بلکه به راحتي از فراز و نشيب هاي زندگی عبور کرده و نه تنها خود به سلامت از حوادث مي گذرند که مي توانند براي ديگران نيز ناجي باشند.
آموزش و تربيت نامناسب در خانواده نتيجه اي جز وجود ناهنجاري در اجتماع نیست، خانواده اي که والدين و فرزندان کوچکترين ارتباط عاطفي با يکديگر ندارند و کمبودها و ناملايمات دروني خود را در اجتماع جستجو مي کنند نتيجه اي جز افزایش آسیب های اجتماعی ندارد.
خانواده برای کودکان ابتدایی ترین الگوها را برای ایجاد روابط اینده با افراد جامعه و دوستان را فراهم می کند . خانواده سالم داراری همان ویژگی هایی هستند که در ارتباطات سالم با دوستان و اعضای جامعه وجود دارند . در همه ارتباطات سالم ویژگی هایی از قبیل احترام متقابل ، اعتماد ، صداقت و اصالت را می توان دید . خانواده مهم ترین نهاد جامعه است و شناخت ویژگی های خانواده سالم اساسی ترین گام در داشتن جامعه ای سالم است ، از این گذشته ارتباطات درون خانواده است که می تواند باعث سلامتی و بیماری افراد شود . والدین موفق باید بر شیوه های فرزندپروری و مدیریت و مهارت های زندگی تسلط داشته باشند و آن را در خانه اجرا کنند تا روابط خانوادگی سالمی داشته باشند . در ادامه مقاله به این سوال مهم پاسخ می دهیم که رابطه سالم در خانواده چگونه باید باشد ؟
ویژگی های رابطه سالم در خانه و خانواده
یک خانواده موفق و دارای رابطه سالم 10 ویژگی دارد :
- احترام : افراد یک خانواده هیچ گاه یکدیگر را خوار و حقیر نمی کنند ، هم بزرگسالان و هم فرزندان نسبت به یکدیگر احترام و توجه نشان می دهند .
- اعتماد : افراد خانواده هیچ وقت از روی عمد همدیگرا را آزار نمی دهند . آنها می توانند به یکدیگر برای نگهداری قولشان تکیه کنند و اطلاعات محرمانه یکدیگر را فاش نمی کنند .
- صداقت : افراد خانواده به هم راست می گویند و پشت سر هم حرف نمی زنند و امین یکدیگر هستند .
- اصالت : افراد یک خانواده اصیل و بی ریا هستند و هرگز کاری نمی کنند تا تظاهر به چیزی کنند که واقعا نیستند .
- عشق : افراد یک خانواده می توانند هم از لحاظ جسمانی و هم از لحاظ کلامی احساسات مثبت و عشق خود را نسبت به یکدیگر بیان کنند و صادقانه خواستار بهترین نتایج برای اعضای خانواده هستند .
- پذیرش : افراد خانواده به همدیگر اجازه می دهند که خودشان باشند و به یکدیگر بدون انتقاد و مسخرخ کردن اجازه رفتار طبیعی داشتن می دهند .
- تعهد : اعضای خانواده به سلامت یکدیگر تعهد دارند و همگی برای ایجاد بهترین نتیجه های ممکن برای همدیگر تلاش می کنند و در برابر مشکلات تسلیم نمی شوند .
- ارتباط : افراد خانواده نه تنها از طریق حرف زند بلکه از طریق گوش کردن و خواندن زبان بدن یکدیگر مهارت های ارتباطی مناسب را یاد می گیرند و آنها را به کار می برند .
- حل مساله : اعضای یک خانواده سالم و موفق تلاش زیادی می کنند تا مهارت های لازم برای حل مسئله و مشکلات را یاد گرفته و ارتقا دهند و هنگام رو به رو شدن با یک مشکل سخت در کنار هم می مانند و سعی می کنند راه های جدیدی برای حل مشکل پیدا کنند .
- حل تعارض : هنگامی که بین اعضای خانواده تعارض و مشکلی ایجاد می شود آنها از مهارت های لازم خود برای بررسی تعارض و به کارگیری راه حلی برای همه قابل قبول باشد استفاده می کنند . می توان مشکلات را بدون اینکه رنجش طولانی مدت ایجاد کنند حل کرد زیرا این رنجش ها می توانند برای همیشه به هماهنگی خانواده آسیب وارد کنند .
از ویژگی های مهم دیگری در ارتباطات سالم در خانه نقش دارند می توان مسولیت پذیری ، گذشت ، صبر ، پختگی ، صمیمیت و تعهد متقابل را نام برد .