بند ب گردشگری

آشنایی با بند ب گردشگری

مدیر فنی بند ب به فردی اطلاق می‎شود که صلاحیتش توسط سازمان میراث فرهنگی مورد تایید قرار گرفته و با داشتن آگاهی و تسلط کامل بر قوانین و مقررات سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری و همچنین تسلط به زبان انگلیسی می‎تواند در یکی از شرکت‎های خدمات مسافرتی و گردشگری فعالیت نماید.

ثبت نام در دوره آموزشی مباحث بند ب گردشگری

وظایف مدیر فنی بند ب از نگاه سازمان میراث فرهنگی

تمامی آژانس‎های خدمات مسافرتی می‎بایست فردی را به عنوان مدیر فنی به سازمان مربوطه معرفی نمایند. سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری وظایف مدیر فنی بند ب را مشخص کرده، که ما در متن ذیل به چند مورد از آنها اشاره می‎کنیم:

  • مدیر فنی جهت فعالیت در دفاتر باید دارای تاییدیه مکتوب از اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان باشد.
  • مدیر فنی موظف به نظارت بر ثبت‎نام و نحوه اجرای گشت‎ها است.
  • مدیر فنی موظف است بر سایر فعالیت‎های مربوط به گردشگری اعم از رزرو هتل و اخذ روادید نظارت نماید.
  • مدیر فنی موظف است با هماهنگی صاحب امتیاز دفتر/مدیرعامل شرکت نسبت به تنظیم گزارش عملکرد به‎صورت فصلی در فرم‎های مخصوص اقدام و آن را به اداره کل استان تحویل نماید.
  • مدیر فنی موظف به ارتباط مستمر و نزدیک با سازمان مرجع صدور مجوز و انجمن‎های صنفی مرتبط بوده و باید آخرین دستورالعمل‎ها و تغییرات انجام گرفته در مقررات و فرم‎های قرارداد را اخذ و اجرا نماید.
  • مدیر فنی موظف است در صورت وجود نقص در ارائه خدمات گردشگری، نسبت به رسیدگی و پیگیری شکایات مسافران و حل و فصل مشکل اقدام نماید.
  • مدیر فنی موظف است در صورت تخلف و یا قصور احتمالی در نحوه فعالیت و عملکرد دفتر/شرکت، موضوع را جهت بررسی و اتخاذ تصمیم به اداره کل استان گزارش نماید.

مدیران آژانس‎های مسافرتی بر اساس اهدافی که از قبل تعیین شده در بازه‎های زمانی کوتاه‎مدت، میان‎مدت و بلندمدت انتظارات متفاوتی از عملکرد مدیر فنی خود دارند. در این مطلب سعی شده که وظایف مدیر فنی بند ب مورد بررسی دقیق‎‎تری قرار گیرد. به طور کلی عملکرد مدیران فنی بند ب در چهار حوزه اصلی و اساسی مدیریتی تعیین می‎گردد:

مدیر فنی جهت فعالیت در دفاتر باید دارای تاییدیه مکتوب از اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان باشد

1. برنامه‌ریزی

اولین قدم برای رسیدن به هدفی که از قبل تعیین شده و نحوه اجرای آن، برنامه‎ریزی و ارائه طرحی اولیه و پیش‎بینی راه‎های احتمالی دست‎یابی به آن می‎باشد. این فرآیند باید در راستای اهداف آژانس و در چهارچوب قوانین و مقررات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انجام گیرد و شامل موارد زیر باشد:

  • شناخت بازار هدف جهت جذب گردشگر، شناسایی و تعیین مقاصد گردشگری مناسب و ارائه‎ی انواع پکیج مسافرتی
  • حضور فعال و موثر در نمایشگاه‎های معتبر گردشگری داخلی و خارجی
  • پیش‎بینی میزان فروش و برآورد تقریبی بودجه مورد نیاز
  • تهیه پکیج مسافرتی و تعیین قیمت تمام شده و قیمت‎گذاری برای فروش

 

یکی از مهم‎ترین وظایف مدیر فنی بند ب، برنامه‎ریزی‎های دقیق کاری است

2. سازماندهی

بررسی امکانات و شرایط موجود، فراهم نمودن فضای مناسب در روابط بین همکاران به‎شکل مطلوب، تعیین مسئولیت‎ها و اختیارات افراد زیرمجموعه برای رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده با هماهنگی مدیریت از اولویت‎های یک سازماندهی کارآمد می‎باشد. جهت دستیابی به موارد ذکر شده، نکات زیر باید مدنظر قرار بگیرند:

  • مدیریت کلیه روابط برون‎سازمانی و درون‎سازمانی
  • بررسی و شناخت کافی از کیفیت و چگونگی وسایل حمل و نقل و مراکز اقامتی و همچنین نحوه رزرواسیون آن‎ها
  • شناخت کافی از کارگزاران و هماهنگی با آن‎ها جهت اجرای مناسب ترانسفر و اجرای گشت‎های شهری توسط راهنمایان مجرب
  • هماهنگی با شرکت‎های کارگزاری صدور بیمه مسافرتی

یکی دیگر از مواردی که منجر به موفقیت‎آمیز بودن عملیات فروش و در نهایت پیشبرد اهداف سازمانی‎ می‎شود، انتخاب و به‎کارگیری افراد توانمند و کوشا و همچنین افرادی‎ست که دارای اطلاعات لازم و کافی برای ارائه به گردشگران باشد. به همین جهت مدیران فنی با هماهنگی و نظارت مدیریت می‎بایست نسبت به‏‎موارد ذیل اقدامات لازم را به‎عمل آورند:

  • گزینش و استخدام افراد مورد نیاز برای تکمیل نیروی انسانی بخش‎های فروش، رزرواسیون، روابط عمومی و …
  • فراهم نمودن امکانات لازم جهت آموزش مناسب و کافی نیروی انسانی مورد نیاز تحت پوشش
  • به‎کارگیری راهنمایان دارای کارت و با تجربه جهت همراهی تورها

تعیین مسئولیت‎ها و اختیارات افراد زیرمجموعه یکی دیگر از وظایف مدیر فنی بند ب می‎باشد

3. مدیریت

یک مدیر فنی حرفه‎ای باید توانایی راهنمایی و هدایت نیروهای تحت نظر خود را با هماهنگی مدیر آژانس داشته باشد. به همین منظور مهم‎ترین وظایف مدیر فنی در این بخش را با هم مرور می‎کنیم:

  • ایجاد ارتباط از طریق مکاتبات رسمی با مدیران شرکت‎های حمل و نقل اعم از هوایی، زمینی یا ریلی، واحدهای اقامتی و همچنین کارگزاران داخلی و خارجی، شرکت‎های بیمه
  • ارتباط با مدیران فنی سایر آژانس‎ها جهت توسعه و پیشبرد اهداف مجموعه تحت پوشش خود
  • برگزاری جلسات هفتگی و ماهانه با کارکنان تحت نظر خود و توجیه آن‎ها در خصوص دستورالعمل‎ها و مقررات تدوین شده
  • توجیه نمودن پرسنل جهت ارائه اطلاعات درست، دقیق و صادقانه به مسافران
  • آگاه نمودن کارمندان در توجیه مسافران از مقررات گمرکی کشورها، محدودیت‎های ارزی، قوانین بهداشتی نظیر واکسیناسیون و نظایر آن، قوانین و مقررات امنیتی و راهنمایی و رانندگی و …

ارتباط با مدیران فنی سایر آژانس‎ها جهت توسعه و پیشبرد اهداف مجموعه تحت پوشش خود از دیگر وظایف مدیر فنی بند ب است

4. کنترل و نظارت

از آن‎جایی که سرپرستی کانترهای فروش تور داخلی و خارجی و همچنین تورهای ورودی بر عهده مدیر فنی بند ب است، به‎منظور حصول اطمینان از اجرای سیاست‎های داخلی آژانس و همچنین دستورالعمل‎های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سایر انجمن‎های صنفی وابسته، ارزیابی عملکرد کارکنان تحت پوشش و مقایسه نتایج حاصله با اهداف از پیش تعیین شده و بررسی علل مغایر‎ های احتمالی، موارد ذیل بایستی توسط مدیر فنی مورد ارزیابی قرار گیرند:

  • نظارت مستقیم بر نحوه فعالیت کانترهای فروش تور خصوصا شیوه برخورد با مسافران اعم از حضوری و غیرحضوری
  • کنترل گزارش فروش روزانه تورها و سایر خدمات ارائه شده اعم از اخذ روادید، رزرواسیون هتل، ترانسفر و نظایر آن و کنترل قرارداد منعقده بین آژانس و مسافر یا نماینده مسافران
  • تهیه گزارش فروش تورها در پایان هر ماه با هماهنگی واحد مالی
  • نظارت بر ثبت‎نام و نحوه اجرای گشت‎ها و تحویل مدارک به مسافران پس از حصول اطمینان از تسویه حساب
  • کنترل و بررسی کیفیت اجرای تورها از از طریق تهیه و در اختیار قرار دادن فرم‎های نظر سنجی به مسافران که در پایان هر تور جمع آوری و بررسی می‎شوند
  • تهیه آمار گشت‎های برگزار شده، تنظیم و ارائه گزارش عملکرد به صورت فصلی در فرم‎های مخصوص و ارسال آن به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان
  • رسیدگی به شکایات احتمالی دریافتی از نحوه ارائه خدمات به مسافران با نظارت مدیریت
  • کنترل روزانه پکیج‎های تور داخلی و خارجی آژانس‎های مجری مستقیم از نظر تاریخ اعتبار و قیمت نهایی

سرپرستی کانترهای فروش تور داخلی و خارجی و همچنین تورهای ورودی بر عهده مدیر فنی بند ب است

مجوز بند ب چیست؟

مجوز بند «ب» گردشگری تاییدیه ‌ای می باشد که از سوی سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی کشور به افراد متقاضی اعطا می ‌شود. این افراد باید پس از ارائه درخواست، تمام مدارک خواسته شده از سوی سازمان میراث را (در زمان اعلام شده) تهیه کنند و به این سازمان ارائه دهند. این شرکت ‌ها پس از دریافت مجوز بند «ب» می ‌توانند افق دید خود را وسعت بخشیده و اقدام به گرفتن کد ناجا از نیروی انتظامی و کد مربوط به وزارت امور خارجه کرده و در راستای جذب مسافر های خارجی، توانایی خود را بیازمایند. شرکت ‌هایی که برای دریافت مجوز بند «ب» اقدام می ‌کنند در واقع مسئولیت برنامه ‌ریزی، سازماندهی، قیمت گذاری و اجرا یک تور مسافرتی از یک روزه داخل استانی گرفته تا چند هفته ‌ای دور دنیا را می ‌پذیرند. همچنین شرکت‌ های بند «ب» دارای مجوز رزرو هتل و اجرای تور در سرتاسر جهان می ‌باشند. برخی از این ضوابط که بین همه مجوز ها مشترک است، عبارتند از:

ثبت نام در دوره آموزشی مباحث بند ب گردشگری

١.ارائه محل مناسب برای دفترکار

٢.معرفی مدیر‌ فنی

٣.ارائه نام و نشان دفتر

۴.سپردن تضمین

شرایط اخذ مجوز گردشگری بند ب

دفتر خدمات گردشگری موظف می باشد که تور های گردشگری داخلی و خارجی برگزار کند. به همین خاطر فردی که مدیر فنی این دفاتر است دائما در حال سفر است. اگر به سفر کردن علاقه زیادی دارید، می ‌توانید در یک دفتر خدمات گردشگری مشغول به کار شوید. هم ‌چنین ایجاد و ثبت یک دفتر خدمات گردشگری نیز دردسرهای خاصی در پی ندارد. شما به راحتی می ‌توانید نسبت به دریافت مجوز بند ب اقدام کنید و پس از آن دفتر خود را به ثبت برسانید.

دوره کارآموز ورود به بازار کار آژانس های مسافرت هوایی

اخذ مجوز بند ب

ثبت نام در سامانه ta.mcth.ir ( سامانه جامع دفاتر خدمات مسافرتی) با ذکر مشخصات کامل متقاضی به همراه شماره موبایل و آدرس ایمیل و اسکن کلیه مدارک مرتبط با متقاضی ۵ مرحله بوده که متقاضی می بایست در زمان ثبت نام نسبت به تکمیل آن اقدام نماید. زمان ثبت نام متقاضی و مدیر فنی همزمان انجام می پذیرد. مبنی بر اینکه برای ادامه روند از طریق ادارات کل استان ها پیگیری نماید، ادارات استانی درخواست متقاضی را بررسی نموده و پس از موافقت اولیه از سوی استان، متقاضی برای تعیین صلاحیت به حراست و تشخیص هویت و وزارت بهداشت معرفی می شود سپس برای ادامه روند معرفی نام و مکان و ضمانت نامه بانکی می تواند از طریق سامانه مذکور اقدام نموده و پس از ارائه ضمانت نامه بانکی و تکمیل روند کار، پروانه بهره برداری برای آن صادر شود.

فرآیند اخذ مجوز بند ب تاسیس دفاتر خدمات مسافرتی

اول وارد سامانه جامع دفاتر خدمات مسافرتی و راهنمایان گشت به آدرس ta.mcth.ir شوید و موارد گفته شده را به دقت مطالعه نمایید. سپس مدارک درخواستی را اسکن کنید و در سامانه بارگذاری نمایید.

تفاوت مجوز بند الف با بند ب و بند پ گردشگری در چیست

آژانس ‌های مسافرتی از نظر دریافت مجوز خود از سازمان‌ های مختلف به سه گروه دسته بندی ‌می ‌شوند. آژانس‌ هایی که مجوز خود را از سازمان هواپیمایی کشوری دریافت کرده اند در (بند الف) جا می گیرند و همچنین شرکت ‌هایی که مجوز خود را از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دریافت کرده اند در (بند ب) قرار می گیرند و به همین ترتیب شرکت ‌هایی که مجوز خود را از سازمان اوقاف و حج و زیارت دریافت می کنند در (بند پ) جای می گیرند. اما ‌این چنین نیست که یک شرکت تنها دارای یک مجوز باشد زیرا یک شرکت می تواند همزمان دارای سه مجوز نیز باشد.

مدارک لازم برای تمدید مجوز بند ب

١.دارا بودن کارت پایان خدمت برای آقایان

٢.دارا بودن مدرک تحصیلی کارشناسی با ٣ سال سابقه ی کار بیمه ای و قرارداد همکاری و لیست پرداخت حقوق در آژانس های مسافرتی

٣.دارا بودن مدرک تحصیلی فوق دیپلم با ۴ سال سابقه ی کار بیمه ای و قرارداد همکاری و لیست پرداخت حقوق در آژانس های مسافرتی

۴.دارا بودن مدرک تحصیلی دیپلم با ۵ سال سلبقه ی کار بیمه ای و قراداد همکاری و لیست پرداخت حقوق در آژانس های مسافرتی

۵.دارا بودن حداقل ٢۵ سال سن

۶.شرکت در مصاحبه کمیته فنی

٧.صدور موافقت اولیه تاسیس دفتر یا شرکت خدمات مسافرتی

٨.ادامه پیگیری ها و تکمیل مدارک از طریق سامانه با هماهنگی اداره کل

حقوق و مزایای مدیریت فنی بند ب آژانس گردشگری

بسیاری از کسانی که مدرک مدیریت فنی دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری (مدیر فنی بند ب) را دریافت می کنند هدفشان این است که آژانس گردشگری خود را تاسیس کنند. بدیهی است که در این صورت درآمد مدیر فنی بستگی زیادی به توان مدیریتی و برنامه ریزی به هنگام و شرایط بازار و… دارد.

از سوی دیگر تعدادی از شرکت کنندگان در این دوره هم قصد دارند به عنوان مدیر فنی آژانس های گردشگری در داخل یا خارج از کشور فعالیت کنند. در این صورت سابقه شخص، درآمد آژانس، نحوه همکاری مدیر با آژانس و بسیاری از موارد دیگر می تواند بر درآمد مدیر فنی اثرگذار باشد. اما در مجموع می توان انتظار داشت که یک مدیر فنی توانمند درامد بسیار مناسبی داشته باشد و از جایگاه شغلی اش راضی باشد.

عناوین درسی دوره مدیر فنی بند ب

برخی از عناوین درسی که طی دوره مدیریت فنی دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری (مدیر فنی بند ب) خواهید آموخت به شرح ذیل می باشند:

  • آداب معاشرت و الگو های رفتاری
  • آشنایی با گردشگری سلامت
  • برنامه ریزی و سرپرستی گشت ها (عملیات تور)
  • بازاریابی و فروش خدمات مسافرتی و گردشگری
  • آشنایی با امور مالی و حسابداری دفاتر گردشگری
  • آشنایی با کاربرد فناوری اطلاعات در دفاتر گردشگری
  • آشنایی با قوانین صدور بلیط
  • قوانین و مقررات گردشگری
  • شناخت صنعت گردشگری
  • زبان تخصصی انگلیسی
  • دوره کارآموزی بمدت ۶۰ ساعت